Otthoni csodaszerek a konyhában 1

 

Egy konyha takarítása néha igazi kihívás lehet, főként ha éppen egy nagy családi ebéd vagy vacsora után van szükség rá. Az ételek főzése során keletkező zsíros foltok, az elfelejtett teáscsésze alatti kávé- vagy teafoltok, a hűtőben felejtett étel maradványai, a piszkos edények - mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a konyha a nap folyamán könnyen koszos legyen. Azonban az otthonunkban található néhány termékkel csodákat lehet tenni a konyhában is. Ebben a cikkben áttekintjük, hogyan lehet ezeket a termékeket használni a konyha tisztításához.

 

1. Szódabikarbóna

A szódabikarbóna, más néven nátrium-hidrogénkarbonát, az egyik legnépszerűbb és legkeresettebb termék, amit a háztartásban található szennyeződések ellen lehet használni. Nemcsak olcsó, hanem környezetbarát is, és nagyon hatékony a különféle típusú szennyeződésekkel szemben. Ha van rá lehetőségünk, szerezzünk be nagy kiszerelésben (500/1000 gramm), mert sokkal gazdaságosabb és páramentes helyen, akár saját csomagolásában is hosszú ideig eltartható. Ha pára éri, akkor is csak csomósodik. Hatásából semmit sem veszít.

Hogyan használjuk?

Sütő és tűzhely tisztítása: A szódabikarbóna keverékével könnyen eltávolíthatók a zsíros lerakódások. Keverjünk össze 1 rész vizet 2 rész szódabikarbónával, hogy sűrű pasztát kapjunk. Ezt a keveréket vigyük fel a koszos felületekre, és hagyjuk rajta legalább 15-20 percig (de akár egy egész éjszakán át is lehet hagyni), majd dörzsöljük le egy durva szivaccsal. Végül tiszta vízzel öblítsük le.

Munkalap tisztítása: A szódabikarbóna keverékével könnyedén eltávolíthatók a makacs foltok a munkalapokról. A fentebb említett módszer hasonlóképpen alkalmazható.

Szagok eltávolítása: A szódabikarbóna kiváló szagtalanító. Szórjunk egy kevés szódabikarbónát a szemetesbe vagy a hűtőbe, hogy eltávolítsa a kellemetlen szagokat.

 

2. Ecet

Az ecet másik nagyon hatékony és olcsó termék, amit a háztartásban találhatunk, és amelyet tisztításra is használhatunk. Különösen a fehér ecet, amely szagtalanító és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik.

Hogyan használjuk?

Ablakok és tükrök tisztítása: Az ecet remekül eltávolítja a zsíros lerakódásokat és ujjlenyomatokat az üvegfelületekről. Keverjünk össze 1 rész ecetet 1 rész vízzel, és használjuk ezt a keveréket ablaktisztítóként. Egy puha ronggyal töröljük le az üvegfelületeket.

Csaptelep és rozsdamentes acél felületek tisztítása: Az ecet segít eltávolítani a vízkőlerakódásokat és a szappanfoltokat. Használjunk egy ecettel átitatott rongyot, és dörzsöljük be vele a felületeket. Hagyjuk hatni néhány percig, majd öblítsük le tiszta vízzel.

Padozatok tisztítása: Az ecet használható a padozatok tisztítására is. Keverjünk össze 1 csésze ecetet 4 csésze meleg vízzel, és ezt a keveréket használjuk felmosáshoz. Az ecet semlegesíti a kellemetlen szagokat, és ragyogóan tiszta felületet hagy maga után.

 

3. Citrom

A citrom savas tulajdonságainak köszönhetően szintén hatékony tisztítószerré válhat. Ha esetleg van olyan citromunk, ami étkezésre már nem alkalmas, nem kell eldobni, tisztítási célokra még tökéletesen alkalmas lehet. Csak arra kell figyelni, hogy még legyen leve.

Hogyan használjuk?

Mikrohullámú sütő tisztítása: A citromlé segít megszabadulni a mikrohullámú sütőben felhalmozódott zsíros lerakódásoktól és ételmaradványoktól. Töltsünk fel egy edényt vízzel, és tegyünk bele félbevágott citromot. Tegyük a mikrohullámú sütőbe, és melegítsük néhány percig, hogy a víz elkezdjen gőzölögni. Hagyjuk a gőznek, hogy átitassa a mikrohullámú sütő belső részét, majd töröljük le egy ronggyal.

Vágódeszkák tisztítása: A citromlé segít eltávolítani a vágódeszkák felszínéről az ételmaradványokat és a kellemetlen szagokat. Dörzsöljünk be egy fél citrommal egy vágódeszkát, hagyjuk hatni néhány percig, majd öblítsük le.

 

4. Hidrogén-peroxid

A hidrogén-peroxid egy erős oxidáló szer, amely fertőtlenítő hatású. Különösen a 3%-os hidrogén-peroxid oldat használható biztonságosan otthon. A személyes biztonságról ne feledkezzünk meg, mert rendkívül irritatív hatása miatt bőrre, szembe, szájba kerülve sérüléseket okozhat.

Hogyan használjuk?

Fertőtlenítés: A hidrogén-peroxid használható a vágódeszkák, munkalapok és edények fertőtlenítésére. Egyszerűen szórjunk rá egy kis hidrogén-peroxidot, hagyjuk hatni néhány percig, majd öblítsük le.

Folteltávolítás: A hidrogén-peroxid segít eltávolítani a makacs foltokat a szövetekről. Viszont érdemes először egy kevésbé látható helyen tesztelni, mert a hidrogén-peroxid kifehérítheti a szövetet.

 

Ezek a termékek mind otthon is megtalálhatóak, és nagyon hatékonyan használhatóak a konyha tisztítására. A legfontosabb, hogy mindig legyünk óvatosak a tisztítószerek használatakor, és mindig teszteljük a termékeket egy kevésbé látható felületen, mielőtt a teljes felületen alkalmaznánk őket. Ne felejtsük el, hogy a rendszeres tisztítás a legjobb módja a konyha tisztán tartásának, és hogy a kisebb tisztítási munkákat könnyebb elvégezni, mint a nagy, elhanyagolt takarítási feladatokat.